loading

Συμπληρώματα Διατροφής

email this pageprint this page

Εισαγωγή

Τι είναι συμπληρώματα διατροφής;

Μέσα από μία ισορροπημένη διατροφή ένας οργανισμός παίρνει τις απαραίτητες για τις καθημερινές του ανάγκες θρεπτικές ουσίες.. Όμως, ο σύγχρονος τρόπος ζωής, το στρες, η μόλυνση του περιβάλλοντος, «το γρήγορο φαγητό» και η μη σωστή διατροφή αυξάνουν τις ανάγκες του οργανισμού στις ουσίες αυτές με αποτέλεσμα να χρειάζεται ενίσχυση με συμπληρώματα διατροφής. Τα συμπληρώματα διατροφής είναι προϊόντα που συνήθως περιέχουν βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, θρεπτικά συστατικά (υδατάνθρακες, λίπη, πρωτεΐνες, αμινοξέα), εκχυλίσματα και φυτικές ύλες.

Πότε χορηγούνται τα συμπληρώματα;

Για να καλυφθεί το ημερήσιο διαιτολόγιο και οι ειδικές διατροφικές ανάγκες του οργανισμού επιτυγχάνοντας την καλύτερη δυνατή απορρόφηση, τα συμπληρώματα διατροφής πρέπει να λαμβάνονται υπό κατάλληλες συνθήκες. Οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες πχ, (ομάδα Β και  C) μπορούν να λαμβάνονται πριν ή μετά το γεύμα και αν χορηγούνται περισσότερες από μία ταμπλέτα ή κάψουλα, προτιμότερο να χορηγούνται σε διαιρούμενες δόσεις.

Τι είναι βιταμίνες;


Οι βιταμίνες είναι οργανικές ουσίες απαραίτητες στη ζωή. Χρειάζονται για τη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού και εκτός από ελάχιστες περιπτώσεις, δεν μπορούν να συντεθούν από τον οργανισμό. Οι βιταμίνες βρίσκονται στις φυσικές τροφές και ο καλύτερος τρόπος να τις παίρνουμε είναι μέσω της διατροφής μας. Ανεπάρκεια τους μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τον οργανισμό μας.

Στην αγορά κυκλοφορούν σε διάφορες μορφές όπως κάψουλες, χάπια, σκόνες, υγρά και σπρέι.

Τι είναι τα αμινοξέα;

Είναι οι δομικές μονάδες των πρωτεϊνών και με συγκεκριμένη αποστολή-χρήση. Η βασική λειτουργία των περισσοτέρων είναι η παροχή σημαντικού υλικού για την αντιγραφή του γενετικού κώδικα και τη διαίρεση των κυττάρων και το σχηματισμό των μυών και των συνδετικών ιστών. Χρησιμοποιούνται επίσης για τον σχηματισμό και λειτουργία ορμονών, αντισωμάτων, ενζύμων, νευρομεταβιβαστών κ.ά καθώς και ως φορείς θρεπτικών ουσιών.

Υπάρχουν είκοσι δύο γνωστά αμινοξέα. Οχτώ από αυτά ονομάζονται βασικά αμινοξέα και σε αντίθεση με τα υπόλοιπα, δεν μπορούν να συντεθούν από τον οργανισμό, οπότε και χρειάζεται η λήψη τους με τη διατροφή ή τα συμπληρώματα.

Τα βασικά αμινοξέα είναι : Ιστιδίνη (για βρέφη και παιδιά), Ισολευκίνη, Λευκίνη, Λυσίνη, Μεθειονίνη, Φιανυλαλανίνη, Θρεονίνη, Τρυπτοφάνη, Βαλίνη.

Τα μη βασικά αμινοξέα είναι: Αλανίνη, Αργινίνη, Ασπαραγίνη, Ασπαρτικό οξύ, Κυστεϊνη, Κυστίνη, Γλουταμινικό οξύ, Γλουταμίνη, Γλυκίνη, Ορνιθίνη, Προλίνη, Σερίνη, Τυροσίνη.

 

(Ref: Lifeplan technical catalogue)