loading

email this pageprint this page

Έλεγχος της αιμοραγίας

 

Ελεγχος της αιμορραγίας

Όταν κοπείτε αιμορραγείτε επειδή η πίεση που υπάρχει στο εσωτερικό των αιμοφόρων αγγείων αναγκάζει το αίμα να βγει προς τα έξω.


Στην αρτηριακή αιμορραγία το αίμα είναι ζωηρό κόκκινο και τινάζεται ρυθμικά με κάθε καρδιακό παλμό.


Στη φλεβική αιμορραγία το αίμα έχει πιο σκούρο κόκκινο   χρώμα και βγαίνει με μικρότερη πίεση. Στην αιμορραγία από τα τριχοειδή το αίμα απλώς αναβλύζει.


Ο οργανισμός διαθέτει τους δικούς του μηχανισμούς για να μειώνει και να σταματά την αιμορραγία. Σε περίπτωση τραυματισμού συσπώνται τα κομμένα άκρα του αγγείου για να μειωθεί η απώλεια αίματος και πέφτει η πίεση του αίματος. Στη συνέχεια σχηματίζονται θρόμβοι που φράζουν το τραυματισμένο αγγείο. Όσο πιο αργά ρέει το αίμα από ένα τραύμα , τόσο ευκολότερα σχηματίζεται ο θρόμβος. Αντίθετα, όσο πιο γρήγορα ρέει το αίμα από το τραύμα, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να παρασύρει και τους θρόμβους που θα σχηματίζονται.


Η αρχή στην οποία στηρίζεται ο έλεγχος της αιμορραγίας είναι ο περιορισμός της ροής αίματος στο τραύμα και άρα η υποβοήθηση του σχηματισμού θρόμβου. Αυτό γίνεται με δύο τρόπους, την πίεση και την ανύψωση.


• Για να σταματήσετε την αιμορραγία χωρίς να εμποδίσετε την υπόλοιπη κυκλοφορία πρέπει να εφαρμόσετε αμέσως πίεση κατευθείαν στο τραύμα. Η πίεση πρέπει να διατηρηθεί για 5-15 λεπτά γιατί χρειάζεται χρόνος για να σταματήσει η ροή του αίματος.


•  Αν στο τραύμα υπάρχει σφηνωμένο κάποιο ξένο σώμα, η πίεση να εφαρμοστεί κατά μήκος αυτού.


•  Βάλτε τον πάσχοντα να ξαπλώσει άνετα και σηκώστε το τραυματισμένο μέλος όσο πιο ψηλά γίνεται και κρατήστε το ανυψωμένο.


• Τοποθετήστε ένα αποστειρωμένο και χωρίς φαρμακευτικές  ουσίες επίθεμα πάνω στο τραύμα καλύπτοντας το καλά. Πιέστε το σταθερά και στερεώστε με επίδεσμο τόσο σφιχτά όσο χρειάζεται για να σταματήσει η αιμορραγία αλλά όχι να διακοπεί η κυκλοφορία.


• Αν η αιμορραγία συνεχίζει, προσθέστε και άλλα επιθέματα χωρίς να αφαιρέσετε τα προηγούμενα.

Για να σταματήσει μια αιμορραγία χρειάζεται να ενεργείτε γρήγορα, όμως είναι επείγον όταν


- Έχει χαθεί μεγάλη ποσότητα αίματος
- Το αίμα έχει ζωηρό κόκκινο χρώμα και τινάζεται ρυθμικά (αρτηριακή αιμορραγία)
- Η αιμορραγία συνεχίζει για μεγάλο χρονικό διάστημα


Κίνδυνοι από τη βαριά αιμορραγία

- Καταπληξία (shock) ή και θάνατος
- Θόλωση της όρασης, ζάλη, λιποθυμία
- Δύσπνοια και αίσθημα δίψας, ωχρό πρόσωπο, κρύο και κολλώδες δέρμα, γρήγορος και αδύναμος σφυγμός
- Άγχος και ανησυχία, μείωση του επιπέδου της συνείδησης.
- Μικροβιακή μόλυνση του τραύματος


Ref: πρώτες βοήθειες, (St John’s ambulance) εκδ. Λίτσας.